Danmarks nye netværk til realtidsmåling af grundvandsstand
GEUS har udviklet et nyt moniteringssystem, der viser grundvandsstanden i Danmark i realtid. Kom med til lancering og fejring 2. juni. Grundvandsstanden ændrer sig i takt med klimaforandringerne, og vi skal kunne tilpasse os.
Som en del af regeringens digitaliseringsstrategi skal GEUS styrke den nationale undergrundsdatabase Jupiter samt udvikle simulerede grundvandsdata til klimatilpasning og varsling af oversvømmelser.
Forsyningen af kobolt til den grønne omstilling er udfordret
Kobolt er afgørende til bl.a. batterier til elbiler, men nyt studie viser, at forsyningen af kobolt er udfordret. Øget genanvendelse og batterityper uden kobolt kan mindske fremtidig forsyningsmangel, men frem til 2033 er der behov for at øge minedriften.
Grønlands undergrund er koldere, end forskerne troede
Geotermiske varmestrømninger i undergrunden i og omkring Grønland har været underbelyst indtil nu, hvor et stort hold forskere har samlet den eksisterende viden i en ny database og varmemodel for hele området. Noget der både kan bruges til udvikling af grøn, geotermisk energi og til generelt at forstå regionen bedre.
Invitation til ph.d.-forsvar om grønlandske safirer
Torsdag den 19. maj forsvarer geolog Majken Djurhuus Poulsen sin ph.d.-afhandling om dannelsesmiljøet for korund (pink safir) i Sydøstgrønland. Hun er tilknyttet Københavns Universitet og GEUS’ kontor i Nuuk. Forsvaret er på Københavns Universitet og kan også ses online.
Som forberedelse til årets feltarbejde deltager mange af GEUS’ medarbejdere i en række obligatoriske sikkerhedskurser. Glaciologerne er f.eks. i Island og træne gletsjersikkerhed.
Skovbrande, hedebrande, skovrydning og svedjebrug - i forsommerens Geoviden er temaet 'ild'. Nærmere beskrevet, hvordan ilden er med til at forme landskaberne omkring os på godt og ondt, både i fortiden og i fremtiden.
Kan nu købes i trykt version: Møn kortbladsbeskrivelse
GEUS Bulletin nummer 48 beskriver geologien og formationen i det område, der dækkes af det geologiske kort over Møn, dele af 1511 I, 1511 IV og 1512 II. Besøg GEUS Bulletin og download det gratis eller køb en trykt version.