Grønlandske gletsjere får navn efter GEUS-glaciologer
En helt særlig hyldest er blevet givet til tre afdøde glaciologer, som brugte en stor del af deres liv på at afdække værdifuld viden til gavn for grønlandsk videnskab og samfund. To af dem har en fortid ved GEUS.
GEUS bidrager til historisk grænseaftale om Hans Ø
Den 14. juni 2022 blev der underskrevet en grænsedragningsaftale mellem Canada og Kongeriget for Hans Ø/Tartupaluk og Labradorhavet. De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har udarbejdet det geodætiske kortgrundlag til aftalen.
Ferietid er turtid! Skal du tilbringe din sommer i Danmark, så har vi samlet tre gode bud på, hvor turene ud i sommerlandet skal gå hen, hvis I skal opleve Danmarks geologi.
Er du en af de mange tusind tilskuere, der hvert år følger med, når verdens største cykelløb løber af stablen? Har du så nogensinde tænkt over, hvordan de til tider storslåede landskaber, som rytterne kører igennem, egentlig er blevet til?
Grønlands mange små gletsjere smelter med stor hast, og afsmeltningen stiger især i de nordlige egne, hvor temperaturstigningen er mest markant. Nu har forskere undersøgt præcis hvor meget masse, gletsjerne har tabt i de sidste årtier.
Atmosfæriske ’floder’ af varme skabte den historiske regn på Indlandsisen
I sensommeren 2021 faldt der for første gang regn centralt på Indlandsisen efterfulgt af voldsom afsmeltning. Vha. GC-Net- og PROMICE-data har GEUS-forskere afdækket, hvad der rent faktisk skete.
På forsøgsmarker undersøger Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvandet (VAP) om regelret sprøjtning resulterer i udvaskning til grundvand og drikkevand over de gældende kravværdier.
Viden om den danske undergrund er afgørende for den grønne omstilling og store anlægsprojekter, og GEUS har besluttet at gøre data fra Danmarks dybe undergrund gratis.
Danish Water Supply Areas and their links to water production facilities
This data set establishes the missing link between drinking-water quality monitoring data at the water production facility level in the Danish national geodatabase Jupiter and supply areas.
The karst and palaeokarst of North and North-East Greenland
The caves of North and North-East Greenland offer a glimpse of large-scale phreatic drainage systems that developed below an uplifted coastal peneplain during Neogene time.
Jorden er varm indeni, og det store spørgsmål er, hvordan man får den varme op til os på en kold vinterdag? Emil Soltau og Mathilde Lieberkind besøger seniorforsker i reservoirgeologi Mette Olivarius på GEUS for at høre om sagens kerne: En hullet sten og en masse varmt vand.