Se e-mailen i din browser
Maj 2023
 

 
Der er givet penge til både vind og vand i maj, hvor GEUS blandt andet er gået i gang med at undersøge, hvor nye havvindmølleparker bedst placeres – og netop udbuddet af dem har en række partier i Folketinget lige landet en aftale om. Og så oprustes varslingen om oversvømmelser med et stort millionbeløb afsat på finansloven.

God læselyst!
 
Forskerne fra GEUS sætter måleudstyret i vandet for at kortlægge havbunden i Nordsøen (foto: GEUS)

Hvor kan vi sætte flere havvindmøller?

 
I maj har har GEUS været på et større togt rundt i Nordsøen med det formål at kortlægge, hvor der eventuelt kan, og ikke kan, opføres flere vindmøller. Arbejdet er del af et større screeningsprojekt under Energistyrelsen.
 
På havets bund med GEUS
Skærgaard intrusionen

Grønland rummer et stort potentiale for kritiske råstoffer

 
Ny rapport fra Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer (MiMa) i GEUS peger på, at potentialet for at finde en lang række kritiske råstoffer i Grønland er betydeligt. Der er dog behov for yderligere geologisk kortlægning og dataindsamling.
 
Tag et kig i rapporten
Case van Genuchten drypper vand i et testrør. Han står sammen med en kollega foran store blå tanke. De er begge iført blå handsker. Kollegaen kigger undersøgende på et testrør.

Dokumentar: Fra gift til profit

 
Case van Genuchten vil vælte "giftens konge", også kendt som arsen. I den nye film "King of poison" fra Underground Channel følger man seniorforskerens arbejde med at rense drikkevand for arsen i Indien og gøre biproduktet fra den proces brugbart for industrien.
 
Se dokumentar om arsen
Bølger slår mod sten.

Varsling af oversvømmelser oprustes

 
Oversvømmelser kan blive hyppigere i fremtiden, og det kræver et effektivt varslingssystem. Derfor afsættes der på finansloven et stort millionbeløb til et varslingssystem, der skal opbygges hos DMI med assistance fra bl.a. GEUS.
 
Sådan sikrer finansloven varslingen
Udsnit af det nye geologiske kort

Nyt geologisk kort over Grønland i 1:500.000

 
Den geologiske viden om Grønland bliver hele tiden større, og GEUS har netop publiceret et opdateret digitalt geologisk kort over Grønland i skalaen 1:500.000. Det nye kort er baseret på 14 digitaliserede kortblade, der dækker hele Grønland med ændringer i specifikke områder.
 
Udforsk det opdaterede kort
 
geoviden.dk
Billede af computer med Geoviden åben i browseren

Prik en lærer på skulderen

 
 

Giv dine naturfaglige lærerkollegaer/venner et tip om at kigge nærmere på Geoviden-universet, der består af både magasin, website, podcast og små film. Måske kan de bruge det i undervisningen i fx geografi og fysik i det kommende skoleår? Det er gratis, og magasinet kan bestilles i klassesæt. 

Læs mere om Geoviden
 
Tilmeld dig nyhedsbrevet for Bulletin
 
 
 
 
Læs mere om job i GEUS