Se e-mailen i din browser
Maj 2023
 

 
Det er sommer og tørke, men GEUS har kulde og Grønland på hjernen. Det er nemlig på denne årstid, at flere forskerhold drager på feltarbejde nordpå for at indsamle data og ny viden. Heldigvis foregår der også spændende ting på danske breddegrader: I Rødby undersøger geologerne, om der kan lagres CO2 i undergrunden, og med det store nye AQUAPLEXUS-samarbejde er GEUS med til at sikre fremtidens drikkevandsressource.

God læselyst – og god sommer!
 
Mark med tørstige planter

Grundvandet har det OK trods tørke

 
Den aktuelle tørke i Danmark påvirker ikke det øverste grundvand i samme grad, som vi ser i jordlagene i villahaverne og markerne, fortæller forskere fra GEUS, som følger situationen tæt. Nogle dele af landet havde dog en tør vinter, så her ser man tegn på en reel grundvandstørke, der kan brede sig, hvis regnen fortsat svigter.
 
Læs mere om tørke vs. grundvand
GEUS-forskere bruger et lille Twinotter-fly for at kunne tilse de mange vejrstationer

GEUS’ forskere undersøger gletsjermel og klimasignaler

 
Hver sommer sender GEUS adskillige forskerhold af sted på feltarbejde til Grønland. Ekspeditionerne skal gøre os klogere på blandt andet klimaforandringer og understøtte den grønne omstilling.
 
Få overblik over ekspeditionerne
Et menneske sidder på hug ved en drikkevandsboring og holder en flaske. Ulla Elisabeth Bollmann i færd med prøvetagning ved en drikkevandsboring ved HOFORs kildeplads. (HOFOR, GEUS)

Kemisk fingeraftryk skal bidrage til at sikre fremtidens drikkevand

 
Det kan lyde knastørt, men for at sikre fremtidens drikkevandsressource skal der standardisering til. Det er udgangspunktet for det nye projekt AQUAPLEXUS, som skal gøre det muligt at skabe en database over kemiske fingeraftryk fra vandprøver. 
 
Bliv klogere på AQUAPLEXUS
Grøn mark i Danmark

Nyt grundvandskort over lavbundsjorder rummer stort potentiale

 
Nyt grundvandskort over lavbundsjorder, som er baseret på maskinlæring, danner grundlag for en forbedret emissionsopgørelse. Det er vigtig viden, når Danmark skal prioritere genetablering af lavbundsjorder som vådområder som virkemiddel til reduktion af drivhusgasser.
 
Læs mere om det nye kort
Fire nye projekter skal gøre os klogere på Golfstrøm, cirkulær økonomi, is-dæmmede søer og varme kilder under Indlandsisen 28-06-2023 Nyhed Danmarks Frie Forskningsfond har bevilliget samlet mere end 13 mio. kr. til fire nye forskningsprojekter i GEUS.  Forskere sætter måleudstyr op ved Lake Russel i Grønland. Forskere sætter måleudstyr op ved Lake Russel i Grønland. (Kristian Kjellerup Kjeldsen, GEUS)

13 millioner kroner til spændende GEUS-projekter

 
Danmarks Frie Forskningsfond har bevilliget samlet mere end 13 millioner kroner til fire nye forskningsprojekter i GEUS. De handler blandt andet handler om at gøre gift til en ressource og igangsætte nye klimaprojekter i Arktis.
 
Læs om de fire projekter
 To mini-lastbiler udsender vibrationer, som opfanges af geofoner bag lastbilerne og i vejkanten (foto: GEUS)

Kan der lagres CO2 i Rødbys undergrund?

 
I sommeren 2023 laver GEUS seismiske undersøgelser af undergrunden ved Rødby. Målet er at få mere viden om, hvorvidt områderne kan være egnet til lagring af CO₂.
 
Gå i dybden med undersøgelserne
En hånd holder mobil med appen åben

GEUS' egen feltapp gør det nemmere for forskerne at registrere data

 
GEUS' egenudviklede feltapp er netop udkommet i en ny version. Den kan andet registrere lokaliteten af alle prøveindsamlinger og geologiske strukturmålinger og markere placeringen af hver enkelt forsker via deres GPS-position. Det gør indsamling af mange forskellige typer digitale data fra felten nemmere.
 
Læs mere om appen

Navnenyt

Billede af Bjarni Pjetursson

Ny datachef: GEUS’ data skal blive endnu nemmere at finde og bruge

 
Bjarni Pjetursson tiltrådte 1. maj 2023 som datachef i Geologisk Datacenter og har med sine 16 år i GEUS kufferten fuld af erfaringer med at drive og udvikle offentlige it-projekter. Nu får han også mulighed for at være medarbejdernes mand og sørge for støtte og udvikling til den enkelte.
 
Mød Bjarni Pjetursson
 
geoviden.dk
Plakat om vandets kredsløb

Dyk ned og bliv klogere på vandets kredsløb

 
Vand bevæger sig i et kredsløb rundt på Jorden – meget af tiden under vores fødder. Den nye plakat fra Geoviden tager dig med på rejsen.
 
Udforsk plakaten på geoviden.dk
 
News from GEUS Bulletin
 A whole-rock data set for the Skaergaard intrusion, East Greenland

A whole-rock data set for the Skaergaard intrusion, East Greenland

 
 

We report a compilation of new and published whole-rock major and trace element analyses for 646 samples of the Skaergaard intrusion, East Greenland. This data set can, for example, be used to constrain processes of igneous differentiation and ore formation.

See the whole-rock data set

Seneste videnskabelige artikler fra GEUS Bulletin

 
Subscribe to GEUS Bulletin
 
 
 
 
 
 
Læs mere om job i GEUS