Man skal ikke blot have kigget på men have boet under en sten rimeligt længe for ikke at have bemærket, at klimakrise, bæredygtig udvikling og grøn omstilling er ofte nævnte emner i medierne. Det gør sig også gældende i GEUS, hvor dagens nyhedsbrev oser af selvsamme emner. Læs for eksempel hvorfor biokuls særlige lagringsevner er relevant for klimakrisen, hvorfor forsyning af litium og kobolt kan blive en flaskehals for grøn omstilling, og hvorfor forskere har genbesøgt drypstenshuler i Grønland 46 år efter første besøg dertil. (Spoileradvarsel - det har noget med klimaforandringer at gøre.)
God fornøjelse.
Hvordan kan biokul hjælpe os i klimakrisen?
Organisk restaffald omdannet til biokul kan blive en vigtig brik i forhold til at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Hvordan opnår man den bedste kvalitet af biokullet, så det kan lagre kulstof i et langsigtet geologisk tidsperspektiv? Det skal et nyt forskningsprojekt ledet af GEUS se nærmere på.
Nyt studie bidrager med vigtig indsigt i mulig udfordring ved lagring af CO2 i gamle kalkoliefelter
I et nyt studie har Rasmus Ørnekoll Stenshøj, geofysiker ved GEUS, og kolleger, heriblandt Henrik Ingermann Petersen, seniorforsker ved GEUS, undersøgt, hvordan olierester i kalkreservoiret i Halfdanfeltet i Nordsøen kan påvirke lagring af CO2.
Udforskning af drypsten i grønlandske huler skal give ny viden om klimaforandringer
GEUS har netop sendt endnu et hold forskere af sted på feltarbejde i Grønland. Gruppen skal udforske drypstensaflejringer i gamle huler – et projekt, som kan gøre os klogere på klimaforandringernes effekt på naturen omkring os.
Ti råstoffer har afgørende betydning for dansk økonomi
Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer (MiMa) i GEUS har netop publiceret en rapport, som vurderer, hvilke mineralske råstoffer der har betydning for dansk økonomi.
På forsøgsmarker undersøger Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvandet (VAP) om regelret sprøjtning resulterer i udvaskning til grundvand og drikkevand over de gældende kravværdier.
I sommeren 2023 laver GEUS seismiske undersøgelser af undergrunden ved Rødby. Målet er at få mere viden om, hvorvidt områderne kan være egnet til lagring af CO₂.
Få en større viden om kortlægning i det nyeste nummer af Geoviden
Ved at kortlægge verden har vi i årtusinder forsøgt at forstå den Jord, vi bor på. Fra bjergtoppe til de dybeste dale i Atlanterhavet har videnskabsmænd forsøgt at hitte rede i de større sammenhænge i naturen – og vi er slet ikke færdige endnu med at lave kort og blive klogere.
Det spørgsmål er nu cirka 90 % besvaret. Den ene af Geolands to værter, Emil Soltau, tager med geolog Henrik Granat i Utterslev Mose for at høre mere om, hvordan han og en masse kollegaer hvert år kortlægger Danmarks jordarter ved håndkraft – i ordets bogstaveligste forstand! Det er noget med et spyd, virkelig meget moræneler og en hel masse noter….
Temporal variation of iodine in Danish groundwater
Iodine is an essential element for human health, and both high and low iodine intake could have negative health outcomes. This article studies iodine variation in Danish drinking water between 2011 and 2021.