Se e-mailen i din browser
August 2023
 

 
 
Man skal ikke blot have kigget på men have boet under en sten rimeligt længe for ikke at have bemærket, at klimakrise, bæredygtig udvikling og grøn omstilling er ofte nævnte emner i medierne. Det gør sig også gældende i GEUS, hvor dagens nyhedsbrev oser af selvsamme emner. Læs for eksempel hvorfor biokuls særlige lagringsevner er relevant for klimakrisen, hvorfor forsyning af litium og kobolt kan blive en flaskehals for grøn omstilling, og hvorfor forskere har genbesøgt drypstenshuler i Grønland 46 år efter første besøg dertil. (Spoileradvarsel - det har noget med klimaforandringer at gøre.)

God fornøjelse.
 
En hånd med biokul

Hvordan kan biokul hjælpe os i klimakrisen?

 
Organisk restaffald omdannet til biokul kan blive en vigtig brik i forhold til at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Hvordan opnår man den bedste kvalitet af biokullet, så det kan lagre kulstof i et langsigtet geologisk tidsperspektiv? Det skal et nyt forskningsprojekt ledet af GEUS se nærmere på.
 
Bliv klogere på biokul
 
Kalk

Nyt studie bidrager med vigtig indsigt i mulig udfordring ved lagring af CO2 i gamle kalkoliefelter

 
I et nyt studie har Rasmus Ørnekoll Stenshøj, geofysiker ved GEUS, og kolleger, heriblandt Henrik Ingermann Petersen, seniorforsker ved GEUS, undersøgt, hvordan olierester i kalkreservoiret i Halfdanfeltet i Nordsøen kan påvirke lagring af CO2.
 
Klik her for at læse om studiet
 
Et moderne litium-ion-batteri

Forsyningen af litium og kobolt kan blive en flaskehals for den grønne omstilling

 
Råstofferne litium og kobolt er begge vigtige komponenter i produktionen af batterier, og derfor helt centrale for den grønne omstilling. 
 
Læs mere i rapporten
 
Indgangen til de uudforskede og svært tilgængelige huler ligger midt i Wordie-gletsjeren i Nordøstgrønland. De blev opdaget i 1977, hvor dette billede blev taget.

Udforskning af drypsten i grønlandske huler skal give ny viden om klimaforandringer

 
GEUS har netop sendt endnu et hold forskere af sted på feltarbejde i Grønland. Gruppen skal udforske drypstensaflejringer i gamle huler – et projekt, som kan gøre os klogere på klimaforandringernes effekt på naturen omkring os.
 
Læs mere om feltarbejdet
 
Havvindmøller

Ti råstoffer har afgørende betydning for dansk økonomi

 
Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer (MiMa) i GEUS har netop publiceret en rapport, som vurderer, hvilke mineralske råstoffer der har betydning for dansk økonomi.
 
Læs rapporten her
 
Mark med traktor, som spreder pesticider

Ny rapport fra VAP om udvaskning af pesticider

 
På forsøgsmarker undersøger Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvandet (VAP) om regelret sprøjtning resulterer i udvaskning til grundvand og drikkevand over de gældende kravværdier.
 
Læs rapporten her
 
 To mini-lastbiler

GEUS undersøger undergrunden ved Thorning

 
I sommeren 2023 laver GEUS seismiske undersøgelser af undergrunden ved Rødby. Målet er at få mere viden om, hvorvidt områderne kan være egnet til lagring af CO₂.
 
Gå i dybden med undersøgelserne
 
geoviden.dk
Forside til Geoviden, Kortlægning

Få en større viden om kortlægning i det nyeste nummer af Geoviden

 
Ved at kortlægge verden har vi i årtusinder forsøgt at forstå den Jord, vi bor på. Fra bjergtoppe til de dybeste dale i Atlanterhavet har videnskabsmænd forsøgt at hitte rede i de større sammenhænge i naturen – og vi er slet ikke færdige endnu med at lave kort og blive klogere.
 
Læs magasinet på geoviden.dk
Kort af Danmark

Ny Podcast - Hvad er Danmark lavet af?

 
Det spørgsmål er nu cirka 90 % besvaret. Den ene af Geolands to værter, Emil Soltau, tager med geolog Henrik Granat i Utterslev Mose for at høre mere om, hvordan han og en masse kollegaer hvert år kortlægger Danmarks jordarter ved håndkraft – i ordets bogstaveligste forstand! Det er noget med et spyd, virkelig meget moræneler og en hel masse noter….
 
Hør podcasten her
 
News from GEUS Bulletin
Iodine variability attribution in Denmark

Temporal variation of iodine in Danish groundwater

 
 

Iodine is an essential element for human health, and both high and low iodine intake could have negative health outcomes. This article studies iodine variation in Danish drinking water between 2011 and 2021.

See the data set

Seneste videnskabelige artikler fra GEUS Bulletin

 
Subscribe to GEUS Bulletin
 
 
 
 
 
 
Læs mere om job i GEUS