Se e-mailen i din browser
November 2023
 
 
Intet mindre end otte nye professorater. Så mange finder du, hvis du scroller ned til oversigten over ledige stillinger i GEUS. Det er en gave, som vi giver os selv, og det er også en gave til dansk forskning og til den grønne omstilling - og vi kan næsten ikke vente med at pakke den op.
 
Ventetiden kan vi tilbringe med at dykke ned i kraterstrukturer i Grønland, hvor forskere har fundet beviser for noget kæmpestort ved at se på noget ganske småt. Eller måske ventetiden kan bruges med at dyrke datadelingen på vores nypudsede portaler, hvor man kan blive klogere på alt fra råstoffer i Grønland til drikkevandets hårdhed i Danmark. Det er en oplagt mulighed for lige at skrive en hjælpsom note om, hvad kaffemaskinen under juletræet til din moster skal indstilles til.
 
God læselyst!
 
geus indgang

GEUS opruster forskningsindsatsen med en række nye professorater

 
Som led i en strategisk satsning opslår GEUS en række nye professorater inden for det geovidenskabelige område. Professoraterne skal bidrage til at løse nogle af tidens største klima-, energi- og miljøudfordringer ved at levere forskning på højt internationalt niveau. Se stillingerne nederst i nyhedsbrevet.
 
Læs mere om de otte professorater
Forskere kravler rundt og tager prøver i Manitsoq-strukturen i Vestgrønland.

Nyt bevis for rekordstort og ældgammelt meteoritkrater i Vestgrønland

 
Særlige strukturer i bittesmå krystaller af mineralet zirkon er nye stærke beviser for, at Maniitsoq-strukturen er det største og ældste kendte meteoritkrater på Jorden.
 
Zoom ind på zirkonerne her
Læs mere om Grønlands Råstofportal

Grønlands Råstofportal relanceres

 
Greenmin.gl, der er Grønlands Råstofportal og indgangsportal til et hav af informationer om råstoffer og forekomster i Grønland, fremstår flot efter grundig gennemgang.
 
Undersøg Grønlands Råstofportal
Hydrologisk indeks 2. november 2023

Danmarks grundvand stiger

Lige nu står det danske grundvand usædvanligt højt for årstiden. Det øger risikoen for oversvømmelser i lavtliggende områder, hvis det nedbørrige vejr fortsætter i de kommende måneder.

 
Læs mere om konsekvensen af grundvandsstigningen
Et udsnit af Danmarks Geologiportal

Danmarks Geologiportal: Din indgangsportal til gratis viden om Danmarks geologi

 
Udover et nyt navn har portalen også fået en overhaling, så det nu er blevet endnu nemmere at finde det, du søger.
 
Læs mere om Danmarks Geologiportal

Navnenyt

Nina Skaarup

Nina Skaarup tager en runde mere i den grønne omstillings tjeneste

Nina Skaarup er med virkning fra 1. november 2023 genudnævnt som statsgeolog for Afdeling for Geofysik og Sedimentære Bassiner.
Læs mere om Nina Skaarup
 
geoviden.dk
 
geoviden.dk vadehavet
 

Bliv klogere på Vadehavet i det nyeste nummer af Geoviden

 
Der er stærke kræfter på spil i Vadehavet! I det store område langs Sønderjyllands vestkyst er landskabet i konstant udvikling, og klimaforandringer og stigende havniveau vil uundgåeligt påvirke denne helt særlige del af Danmark. Det ser Geoviden nærmere på i denne udgave, hvor du også kan blive klogere på Vadehavets geologi og dyreliv – og på, hvorfor havbundens sammensætning af sediment er helt essentiel. 
Læs det nye Geoviden her!
 
News from GEUS Bulletin
Iodine variability attribution in Denmark

Monthly freshwater fluxes from Greenland’s marine-terminating glaciers

 

The loss of mass from the Greenland ice sheet causes an increasing influx of freshwater to the Greenlandic fjords and the oceans. This study presents a new data set that will be valuable to oceanographic, glaciological and marine biological research.

See the data set

Seneste videnskabelige artikler fra GEUS Bulletin

 
Subscribe to GEUS Bulletin
 
 
 
 
Læs mere om job i GEUS