GEUS har efter anmodning fra Miljøstyrelsen udarbejdet en rapport, der skal afdække det meget omtalte jordskred ved Nordic Waste i Randers. Du kan finde rapportens konklusioner i denne måneds nyhedsbrev sammen med historien om rekordhøjt grundvand, en ny metode til at beskrive fortidens klima, biokul i den grønne omstilling og meget andet.
God læselyst!
Ny rapport afdækker jordskredsaktivitet ved Randers
Miljøstyrelsen har anmodet GEUS om at kortlægge jordskredsaktiviteten ved Nordic Waste ved Ølst i Randers Kommune og vurdere den sandsynlige årsagssammenhæng mellem jordskredsaktiviteten i området ved Nordic Waste og deponering af jord.
I begyndelsen af 2024 stod det danske grundvand rekordhøjt flere steder. Det giver risiko for oversvømmelser i lavtliggende områder resten af vinteren, både når sneen smelter, og når der falder mere nedbør.
GEUS trækker på solide erfaringer i EUDP-støttet projekt
GEUS er partner i projektet WINDFARM, der netop har fået en bevilling fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). I samarbejde med erhvervslivet skal WINDFARM være med til at optimere den geotekniske risikovurdering, der går forud for etablering af vindmølleparker til havs.
Ny forskningsartikel slår nu endeligt fast, at biokul er en stabil og langtidsholdbar løsning til at lagre kulstof. Det har stor betydning for, hvordan biokul kan anvendes i den grønne omstilling.
GEUS har kortlagt undergrunden udvalgte steder i Danmark for at blive klogere på, hvor der er de bedste forhold til at lagre CO₂. Læs med her, hvis du gerne vil forstå, hvad det egentlig går ud på.
10.000 år gamle kæmpefjeldskred i Grønland overrasker geologerne
Store fjeldskred kan føre til tsunamier i Grønland og andre Arktiske egne. Med ny indsigt i forekomst af kæmpefjeldskred i nyere geologisk tid og udsigt til accelererende klimaforandringer, peger forskere på behov for mere indsigt i årsagerne til kæmpefjeldskred.
MiMa-rapport: Usikkerhed om forsyningen af centrale råstoffer
En kvalitativ analyse af forsyningskæderne viser, at otte vigtige råstoffer ikke er forsyningssikre. Det drejer sig om aluminium/bauxit, bor, jern/stål, kobber, nikkel, vanadium, wolfram og zink.
Ny mini-doku: Fortidsklima-detektiver ruster os til fremtiden
Ved at kigge nærmere på den geologiske periode kaldet miocæn, kan vi blive bedre rustet til fremtidens klimaforandringer. Se den nye mini-dokumentar fra Underground Channel, hvor GEUS-forsker Kasia Śliwinska fortæller om sin vigtige forskning.
New core data and descriptions from Upper Jurassic – Lower Cretaceous Wollaston Forland, NE Greenland
A thematic issue is now published documenting and describing core material from two sites in NE Greenland. The issue consists of 4 Research Articles and a Preface by the authors and editors.
This special issue by Peter Thy, Christian Tegner and Charles E. Lesher, comprises a comprehensive review of differentiation processes exemplified by the Skaergaard intrusion, East Greenland. Edited by Jakob K. Keiding with a Preface by Troels F.D. Nielsen.