I februar har GEUS’ forskere udgivet rapporter, kortlægninger og artikler, der når vidt omkring: fra Randers til Grønland og fra jord, is og vand til 7000 huller.
GEUS har efter anmodning fra Miljøstyrelsen vurderet den aktuelle skredaktivitet og mulige fremtidige udvikling af jordskreddet ved Nordic Waste i Randers Kommune. Det er blevet til en 22 sider lang rapport, og du kan finde både den og dens hovedkonklusioner i nyheden længere nede.
Hvis du vil vide mere om vandet under vores fødder, viser GEUS’ årlige tilstandsrapport for det danske grundvand bl.a. indholdet af nitrat, pesticider og PFAS helt ned på lokalplan.
Desuden kan du læse om GEUS-forskeres arbejde med kortlægning af tusindvis af mineboringer og undersøgelser af smeltevand i Grønland – og om de gode nyheder for Jupiter, den nationale database for geologi, grundvand og drikkevand.
God læselyst.
Find en oversigt over GEUS’ nyeste videnskabelige publikationer samt ledige stillinger i GEUS nederst i nyhedsbrevet.
Grundvandets tilstand og udvikling 1989-2022
Årets statusrapport fra Den Nationale Grundvandsovervågning (GRUMO) er netop udkommet. Rapporterne er blevet publiceret siden 1989, og den nyeste giver et omfattende billede af det danske grundvand til og med 2022.
Ny rapport om jordskredsaktivitet og scenarier for skredudvikling
GEUS har efter anmodning fra Miljøstyrelsen kortlagt skredaktiviteten ved Nordic Waste i den sidste halvdel af 2023 og fremlægger desuden forskellige scenarier for jordskreddets mulige fremtidige udvikling.
Hundrede års boringer i den grønlandske undergrund er kortlagt for første gang
Mineselskaber og forskere har boret i alt 1.000 kilometer i den grønlandske undergrund, det viser den første komplette kortlægning af kommercielle og videnskabelige boreaktiviteter.
Sediment fra smeltende gletsjere ender i havene: Nyt studie sætter tal på aftrykket
GEUS-forskere kan for første gang præcis sige, hvor meget sediment fra smeltende gletsjere der ender i grønlandske fjorde og have. Omfanget er vigtigt for at forstå, hvordan havmiljøet bliver påvirket af stigende mængder smeltevand.
Regeringen har i sin nye digitaliseringsstrategi afsat 24 mio. kr. til at styrke og forbedre adgangen til og kvaliteten af databasen Jupiter, som er en samling af unikke data om dansk geologi, grundvand og drikkevand.
Nyt studie tilbageviser store udslip af kviksølv fra Grønlands Indlandsis
Forskere fra bl.a. GEUS og Aarhus Universitet kan i nyt omfattende studie konkludere, at smeltevandet fra Indlandsisen i Grønland kun indeholder meget lave koncentrationer af kviksølv.
Beach-ridge formation as a possible indicator for an open Limfjord – North Sea connection
In this study, the athors use optically stimulated luminescence dating to determine the age of raised beach ridges at Gjellerodde in the western part of the Limfjord, Denmark.