Se e-mailen i din browser
April 2024

I april kunne GEUS’ forskere blandt andet fejre udgivelsen af to særudgaver af GEUS Bulletin og relanceringen af en hjemmeside om kritiske råstoffer.

Skaergaard intrusionen i Grønland er blandt klodens mest udforskede basaltiske magmakamre, og nu kan GEUS Bulletin altså præsentere to særudgaver, der er kulminationen på flere årtiers forskning i det særlige grønlandske område.

Yderligere så den nye hjemmeside fra GEUS’ Videncenter for mineralske råstoffer og materialer (MiMa) dagens lys. Det er her, du finder den nyeste viden om de kritiske råstoffer, vores samfund – og den grønne omstilling – er så afhængig af.

Vi er også dybt afhængige af vores grundvand, og i april kunne du læse om, hvordan forskerne ud fra modeller kunne beregne, at grundvandet fortsat stod højt for årstiden og hermed gav risiko for oversvømmelser nogle steder i landet.

Og så kunne en af vores seismologer vise, hvordan det så ud på hendes skærm i København, da der var jordskælv i Taiwan.

Apropos naturens kræfter, så kan forskerne bevise, at de var i spil et sted i Grønland for 7.500 år siden – læs hvordan på geus.dk

God læselyst.

Find en oversigt over GEUS’ nyeste videnskabelige publikationer samt ledige stillinger i GEUS nederst i nyhedsbrevet.

 
Ny GRUMO rapport

Årtiers videnskabelige undersøgelser af Skaergaard intrusionen er nu samlet i to særudgaver af GEUS Bulletin

 
Den nyeste viden om petrologi og mineralogi i et af de mest udforskede basaltiske magmakamre i verden er nu samlet i to videnskabelige publikationer.
 
Læs publikationerne
Ny rapport om jordskredsaktivitet

Spor efter kæmpe forhistoriske tsunamier fundet i grønlandske søer

 
Tsunamier på op til to gange Rundetårns højde skyllede ind over land, da dele af en fjeldside i Vestgrønland styrtede i havet for cirka 7.500 år siden, viser ny forskning fra GEUS.
 
Læs mere om tsunamien
Ny rapport om jordskredsaktivitet

Jordskælvet i Taiwan gav signal i København

 
Skælvet i Stillehavet var så kraftigt, at det gav et tydeligt signal på computerskærmene hos GEUS' seismologer, som registrerer rystelser i den danske og grønlandske undergrund.
 
Få mere information om jordskælvet
Ny rapport om jordskredsaktivitet

Grundvandet stod særlig højt i april

 
I april stod grundvandet højere, end det plejer at gøre, og der var hermed risiko for grundvandsoversvømmelser nogle steder i landet. Det viser modelberegninger fra GEUS.
 
Se GEUS' modelberegninger
Ny rapport om jordskredsaktivitet

Kan man lagre noget i sten?

 
Svaret er ja! Og i Danmark består en stor del af undergrunden faktisk af en type af sten, som egner sig til at lagre CO2. Men hvordan kan man opbevare noget i sten - det er jo ... sten? 
 
 
Kom med i dybden
Ny rapport om jordskredsaktivitet

Nu er der nem adgang til vigtig viden om råstoffer

 
GEUS’ viden om kritiske råstoffer bliver nu frit tilgængelig og lettere at finde på en ny hjemmeside.
 
Læs mere om den nye hjemmeside
News from GEUS Bulletin
Beach-ridge formation

A new digital database of Ellen Louise Mertz’s 1924 ‘Overview of late- and postglacial elevation changes in Denmark’

 

Data from an important historic article on late- and postglacial land-level changes in Denmark and the accompanying map are presented here in a new digital format.

Read the article
Beach-ridge formation

A hidden succession revealed: Cretaceous and Paleocene sediments and a native-iron-bearing lava flow in cores near Qullissat, Disko, West Greenland

 
Read the article

Seneste videnskabelige artikler fra GEUS Bulletin

 
Subscribe to GEUS Bulletin
 
 
 
Lær om CO2-lagring i det nyeste nummer af Geoviden
 
 
I april kom det seneste nummer af Geoviden på gaden, og i det fokuserer vi på CO2-lagring. Du kommer blandt andet med på CO2’ens rejse under jorden og lærer, hvordan geologerne foretager seismiske undersøgelser både på land og til havs, så de kan finde ud af, om undergrunden egner sig til den CO2-lagring, som politikerne har bestemt, at vi skal bruge til den grønne omstilling i Danmark.
 
Læs det nye Geoviden her
 
Vil du arbejde hos GEUS?
 
Ledige stillinger
 
 
 
 
 
 
Se jobmuligheder hos GEUS