Se e-mailen i din browser
September 2024
Selvom tingene godt kan stå lidt stille i sommervarmen i Danmark, er der alligevel sket ting og sager i løbet af sommeren. For under fødderne på os stod grundvandet særdeles højt, og det kan skabe udfordringer i form af oversvømmelser til efteråret.  
 
Det har heller ikke stået stille på ansættelsesfronten i GEUS – vi kan faktisk byde velkommen til hele syv nye professorer, som vil bidrage til at løse nogle af tidens største udfordringer inden for deres felt.  
 
Og så har GEUS’ forskere været højst bevægelige, for sommersæson er feltsæson. I år har vi blandt andet været på en spændende kortlægningstur i Vestgrønland, som du kan læse meget mere om i vores feltdagbog, der blev delt på vores LinkedIn-side sommeren over.  
 
Desværre bevæger Indlandsisen sig også – den gale vej, for den er blevet mindre for 28. år i træk, viser nye undersøgelser.

Metoden til at lave målinger i Indlandsisen kan du komme helt tæt på i dokumentarfilmen ’The Color of Ice’, som vises ved Nuuk International Film Festival den 20. september.

Og så har forskere endelig løst mysteriet om, hvorfor Jorden vibrerede i ni dage i september 2023 – det skyldtes et gigantisk fjeldskred i Grønland.
Fjeldskred

Fjeldskred udløst af klimaændringer fik Jorden til at vibrere i 9 dage

 
Forskere over hele Jorden kunne observere et 9 dage langt seismisk signal i september 2023. I et studie udgivet i Science kan et internationalt hold forskere konkludere, at signalet blev forårsaget af skvulpende vand efter et massivt fjeldskred i Grønland.
 
Læs mere om fjeldskreddet
Into the ice documentarfilm

Dokumentarfilm om smeltebor vises på Nuuk International Film Festival

 
Dokumentarfilmen 'The Color of Ice', hvor publikum kan følge med, når forskere tester, om en meget varm metalpind kan give unik indsigt i Indlandsisens bund og i sidste ende forbedre vores muligheder for at forudsige havniveaustigninger, vises på NIFF den 20. september.
 
Læs mere om dokumentarfilmen
undersøgelse

Grønlands Indlandsis skrumper for 28. år i træk

 
For 28. år i træk kan forskerne, der overvåger Grønlands Indlandsis, konkludere det samme: Indlandsisen fortsætter med at skrumpe. Indlandsisen har siden sommeren 2023 tabt omkring 80 gigatons is, selvom store mængder sne for en periode dæmpede afsmeltningen fra overfladen.
 
Læs mere om afsmeltningen her
Vadehavet

Rekordhøjt grundvand for årstiden kan øge risikoen for oversvømmelser til efteråret

 
Det øverste grundvand står særdeles højt i forhold til normalen for årstiden, nogle steder endda rekordhøjt, viser aktuelle målinger af grundvandsstanden.
 
Læs om rekordhøjt grundvand her
Læs mere om de 7 nye professorer

Syv nye professorer skal løfte GEUS’ forskning i klima og grøn omstilling

 
De nytiltrådte professorer skal bidrage til at løse nogle af tidens største klima-, energi - og miljøudfordringer.
 
Læs mere om de nye professorer
Læs mere om oplevelsen

GEUS' geologer i Grønland

 
GEUS' geologer rejste til Vestgrønland for at kortlægge Ilulissat-området. Læs om deres ankomst, første ekskursioner, åbent hus-arrangementer i Ilulissat, den store udflyvning og deres udforskning af den grønlandske ødemark.
 
Dyk ned i feltarbejdet
 
News from GEUS Bulletin
article bulletin

Early Cenomanian ammonites from East and North-East Greenland

 

Early Cenomanian (100.5–95.7 Ma) ammonite faunas from East and North-East Greenland collected by the late Simon Kelly and colleagues are described.

Read the article

Seneste videnskabelige artikler fra GEUS Bulletin

 
Subscribe to GEUS Bulletin
 
Vil du arbejde hos GEUS?
 
Ledige stillinger
 
 
 
 
 
Se jobmuligheder hos GEUS