Se e-mailen i din browser
Oktober 2024

I denne måned handler historierne blandt andet om vores grundvand: om hvordan en ny slags analyse nu kan forbedre kortlægningen og overvågningen af vores grundvand, og hvordan et særligt kemikalie i grundvandet kan vise, hvor gammelt grundvandet et bestemt sted er. Og ikke mindst om en opdateret version af vores meget benyttede kort over, hvor hårdt drikkevandet rundtomkring i Danmark er.  

Du kan også læse, hvordan forskeres undersøgelser af fortidens klima kan hjælpe os med at forberede os på, hvilket klima vi kan forvente os i fremtiden – både i form af et nyt studie og et nyt Geoviden-magasin.  

Og så er der nye danske undergrundsdata – og en ny modtager af Ridderkorset, som kan findes i GEUS’ rækker!  

God læsning.

Find en oversigt over GEUS’ nyeste videnskabelige publikationer længere nede i nyhedsbrevet.

 
Seismisk data

Ophobning af sejlivet kemikalie kan bruges til indikator for grundvands alder

 

Trifluoracetat (TFA) ophober sig over tid i grundvandet, og derfor er TFA nøglen til billigere og hurtigere indikation af, hvornår grundvandet blev dannet, konkluderer forskerne bag et studie bragt i Environmental Science & Technology Letters.

 
 
Læs mere om studiet
kort over drikkevandets hårdhed i Danmark

Se, hvor hårdt dit drikkevand er

 
GEUS har opdateret kortet over drikkevandets hårdhed forskellige steder i Danmark. Det bygger på detaljerede data om drikkevandets indhold af calcium og magnesium i de områder, der bliver forsynet af almene vandværker.
 
Find link til kortet her
Seismisk data

2D-seismik fra områder ved Gassum og Thorning er nu frigivet

 

GEUS digitaliserer analoge seismiske data fra den danske undergrund og stiller dem frit til rådighed. Nu er det seneste skud på datastammen klar til høst til gavn for blandt andet den grønne omstilling.

 
 
Læs mere om dataene
frodig skov med eksotiske dyr som fortidselefanter og næsehorn

Vildtvoksende magnolia og kuldskært plankton i Danmark – fortid eller fremtid?

I et nyt reviewstudie har forskere rekonstrueret udviklingen i klimaet i Danmark under den tidsperiode, der minder mest om vores umiddelbare fremtid set med den nuværende klimafremskrivning. Konklusionen er, at Danmark var varm og våd.

 
Læs mere om studiet
frodig skov med eksotiske dyr som fortidselefanter og næsehorn

Statsgeolog får Ridderkorset

 

Statsgeolog Nina Skaarup har modtaget Ridderkorset af Kong Frederik for sin ”indsats i den grønne omstilling”, som det hedder i indstillingsbrevet. Nina Skaarup har været ansat i 29 år ved GEUS, de seneste 10 år som statsgeolog i Afdeling for Geofysik og Sedimentære Bassiner.

 
Læs mere her
Frontfigur for bæredygtighed

Vigtige skridt mod en bæredygtig udnyttelse af råstoffer

 
I takt med at behovet for mineraler og metaller til den grønne omstilling vokser, er der er stigende fokus på, hvordan metallerne bliver udvundet, bearbejdet og genanvendt. I projektet Nordic Sustainable Minerals undersøger forskere fra de nordiske lande bl.a. mulighederne for at gøre værdikæden fra mine til færdigt produkt mere transparent.
 
Læs mere om projektet
Ulla Elisabeth Bollmann i færd med prøvetagning ved en drikkevandsboring ved HOFORs kildeplads

Rapport samler alt, du skal vide om non-target analyser

Kortlægning og overvågningen af vores grundvand kan forbedres med nye såkaldte non-target analyser, som kan måle flere stoffer end man hidtil har kunnet. Ny rapport fra GEUS beskriver både nuværende og fremtidige muligheder og begrænsninger ved analyserne.

 
Læs mere om analyserne her
News from GEUS Bulletin
Fossil leaves

Miocene vegetation and climate in the eastern North Sea Basin, onshore Denmark, compared to the present

 

In this review, the authors compare Miocene climate conditions with those of the present day for North Atlantic region.

Read the article
Portfjeld Group Greenland

Lithostratigraphy of the Portfjeld Group (Ediacaran – lowermost Cambrian) of North Greenland

 

In this lithostratigraphic revision the Portfjeld Formation throughout North Greenland is elevated to the rank of group, and two new formations are defined.

Read the article

Seneste videnskabelige artikler fra GEUS Bulletin

 
Subscribe to GEUS Bulletin
 
 
Billede af jorden
 
Nyt Geoviden: Fortidens klima viser vejen til fremtiden
 
Denne gang handler Geoviden om fortidsklima - i fagsprog palæoklima - og det er mere relevant for os at skue tilbage, end man måske lige kan forestille sig. For i millioner af år gamle sedimenter og i iskolde kerner fra Indlandsisens dyb ligger blandt andet mikrofossiler og DNA, som forskerne kan udlede vigtig viden om klimaforandringer af. Man kan med rette kalde dem for klimadetektiver, og Geoviden dykker ned i deres spændende arbejde med dybdegående artikler, flotte billeder og forklarende infografikker.
 
Find link til det nye Geoviden her