Se e-mailen i din browser
December 2024

I årets sidste nyhedsbrev er der både vådt og tørt.

Du kan læse om, hvordan vores grundvand påvirkes af pesticider fra landbrugsjord, om hvordan grundvandsniveauet ser ud for årstiden og årets statusrapport om det danske grundvand.

I den tørre afdeling er der en nyhed om midtjysk flyvesand, der sladrer om fortidshændelser, og du kan også læse om vores nye vibrerende trucks, der har været en tur under Sydens sol for at indhente seismiske data.

Og så har vi annonceret de sidste professorer i denne omgang. Det betyder, at GEUS siden i sommer alt i alt har fået ni nye professorer og to adjungerede professorer, der sammen med deres kolleger i GEUS skal bidrage til at løse nogle af tidens største klima-, energi- og miljøudfordringer.

Med den glædelige nyhed takker GEUS’ nyhedsbrev af for i år – vi ses i 2025.

God læsning! 

 
Grøn mark sprøjtes med pesticider

TFA dannes i landbrugsjord ved nedbrydning af trifluor-pesticider

 

I et netop afsluttet forskningsprojekt har GEUS undersøgt, i hvilket omfang trifluor-pesticider kan omdannes til trifluoreddikesyre (TFA) i landbrugsjord, og om de dannede TFA-mængder er tilstrækkelige til at påvirke grundvandets kvalitet under marker sprøjtet med CCF3-pesticider.

 
Læs mere om projektet
Diagram over grundvandets udvikling

Grundvandets tilstand og udvikling 1989-2023

Årets statusrapport fra Den Nationale Grundvandsovervågning (GRUMO) dækkende perioden 1989-2023 er nu tilgængelig.
 
Find rapporten her
Prøver til OSL datering udtages i lystætte beholdere i profilet ved St. Hjøllund.

Flyvesand i Midtjylland fortæller om 8.200 år gammel klimahændelse, der påvirkede Danmarks landskab

 
Fundet af en begravet klit viser, hvordan en kortvarig, men ekstrem ændring af klimaet påvirkede vores landskab efter sidste istid.
 
 
Læs mere i artiklen
Portræt af fire forskere

Yderligere to professorer og to adjungerede professorer hos GEUS

 
De to professorer og to adjungerede professorer skal, ligesom syv tidligere annoncerede professorer, styrke GEUS’ kapacitet til at bidrage til at løse nogle af tidens største klima-, energi - og miljøudfordringer.
 
Læs om professorerne her
Kort med modelberegninger for det terrænnære grundvand

Det terrænnære grundvand er faldet til et normalt niveau

 

Efter en tør oktober var det terrænnære grundvand i november tilbage på et normalt niveau for årstiden. Risikoen for oversvømmelser fra grundvand er hermed, som den plejer at være på denne tid af året, men det kan ændre sig.

 

 
Læs mere i artiklen
dynocyst-fossil

Dinocyst-fossil opkaldt efter GEUS-forsker

 
Chaenosphaerula sliwinska er opkaldt efter seniorforsker Kasia K. Sliwinska på grund af hendes store indsats som inden for marin palynologi og geokemi – eller som ’fortidsklimadetektiv’, som hun selv kalder det.
 
Læs mere på LinkedIn
vibrotruck

Vibrerende GEUS-udstyr på tur til Grækenland

På den græske ø Lesbos ønsker man at undersøge mulighederne for geotermisk energi, og derfor var GEUS’ nye ’vibrotrucks’ på tur sydpå for at indhente seismiske data til formålet. Og det gik over al forventning.

 
Læs mere på LinkedIn
Vil du arbejde hos GEUS?
 
Ledige stillinger
 
 
 
Se jobmuligheder hos GEUS